Dag en nacht bereikbaar op 033 - 202 22 92
uitvaartbegeleiding • stervensbegeleiding • rouwbegeleiding

Vergeet-Me-Niet

Blog: Vergeet-Me-Niet - Persoonlijk afscheid

Het was op een woensdagavond toen wij gebeld werden. Een dochter meldde zich met de mededeling dat haar moeder die dag overleden was in het ziekenhuis.
Moeder en dochter hadden de afgelopen tien jaar zo goed als geen contact gehad met elkaar. Moeder had er namelijk voor gekozen om haar leven op straat door te brengen samen met haar vriend.
De dochter was gebeld dat haar moeder zich die dag niet goed voelde en naar het ziekenhuis in Amersfoort was overgebracht, waar zij later die dag overleed.
Zij vertelde dat er weinig middelen waren, maar dat zij haar moeder graag een mooi en persoonlijk afscheid gunde. Haar vraag was of wij haar op een creatieve manier konden helpen om dit te realiseren. Wij hebben de vrouw verzorgd, gekleed en hebben haar in een lichte kist gelegd, waar wij haar omringd hebben met bloemen.

Samen met de dochter en de vriend van de vrouw hebben wij gekeken wat zij nodig hadden om na de uitvaart door te kunnen gaan met hun leven.
Tevens vroegen wij hen welke mensen belangrijk waren geweest in het leven van de vrouw en wie er aanwezig moesten zijn tijdens de dag van het afscheid.
De rollen werden verdeeld. De dochter en de vriend van de vrouw zochten in samenspraak de muziek uit, daarnaast nodigde hij hun vrienden van de straat uit om bij de dag van het afscheid aanwezig te zijn.
Op de dag van het afscheid ontvingen wij een kleurrijk publiek. Samen met hen hebben wij de vrouw naar haar graf gebracht. Daar hebben wij kaarsen voor haar aangestoken en is er door haar dierbaren gesproken. Er is muziek geluisterd die voor haar en haar dierbaren een belangrijke betekenis had. Daarna nam iedereen op eigen wijze afscheid van haar bij het graf. Bij de laatste groet, ontvingen de belangstellenden een kaartje met daarin Vergeet-Mij-Nietjes.

Een blad met zaadjes die zij elders in de grond konden stoppen. Zo zal zij nooit vergeten worden. Mochten wij eerdaags hier en daar in Amersfoort Vergeet-Me-Nietjes tegen komen, denken wij nog eens aan deze vrouw die koos voor een leven dat voor velen van ons niet vanzelfsprekend is.