Dag en nacht bereikbaar op 033 - 202 22 92
uitvaartbegeleiding • stervensbegeleiding • rouwbegeleiding

2 werelden, samen 1

Blog: 2 werelden, samen 1 - Persoonlijk afscheid

Enige tijd geleden hebben wij een afscheid vormgegeven waarin verschillende werelden samenkwamen. Zij ontmoette hem lang geleden in een klein Afrikaans land, daar liep zij stage voor haar studie. De liefde bloeide op en samen besloten zij het verdere leven met elkaar te delen. Na wat omzwervingen streken zij neer in Nederland om zich hier te vestigen.
Hij was een dierenvriend pur sang en werkte in Afrika als dierenarts. In Nederland werden zijn kwaliteiten als dierenchirurg opgepikt en kon hij snel aan de slag.
Waar hij de dieren hun gezondheid teruggaf, liet zijn eigen lichaam hem in de steek.
Met de nodige aanpassingen kon hij nog een tijd blijven werken, tot het moment waarop er geen behandeling meer mogelijk was en zij samen moesten accepteren dat hij in zijn laatste levensfase was beland. Wij spraken af in het hospice waar hij lag om te sterven. Zijn kamer was aangekleed in Afrikaanse sferen. Daar ontmoetten wij zijn vrouw, een oer Hollandse dame uit Groningen. Een groot contrast met zijn Afrikaanse roots, hetgeen totaal werd verbleekt door hun liefde voor elkaar. Wij bespraken met elkaar de mogelijkheden en wensen voor zijn uitvaart. Enkele dagen later begon hij aan zijn laatste reis. Met zorg en liefde werd hij door de medewerkers van het hospice verzorgd en gekleed in traditionele Afrikaanse kleding.
De dag van zijn afscheid werd tot in detail vastgelegd door een fotograaf. Op die manier kon zij zijn Afrikaanse familie een tastbare herinnering meegeven van zijn uitvaart in Nederland. Zo smolten alle werelden samen.
Iedereen kwam voor hem. Niet om waar hij vandaan kwam, maar omdat hij overal waar hij op aarde geweest was, de wereld een stukje mooier had gemaakt.
De as werd in zes delen verdeeld, zodat hij op ieder plekje op aarde waar hij gemist wordt uitgestrooid kan worden.