Dag en nacht bereikbaar op 033 - 202 22 92
uitvaartbegeleiding • stervensbegeleiding • rouwbegeleiding

Warm kerstfeest

Blog: Warm kerstfeest - Persoonlijk afscheid

Wij zijn in de laatste maand van het jaar beland. Wie zou het jaar 2020 ooit kunnen vergeten? Het kan niet anders dan dat dit jaar de geschiedenisboeken ingaat.
Corona, ofwel Covid 19, heeft zich volop in onze levens gewrongen. Wanneer er nu iemand overlijdt wordt er direct gevraagd; ‘Wat zijn de mogelijkheden in deze tijd? Hoe mag een afscheid worden vormgegeven met de regels waaraan wij ons moeten houden?’ Deze vragen geven aan hoe belangrijk het is om een afscheid naar eigen wens vorm te geven. Het geeft immers uiting aan onze pijn, aan onze rauwe gevoelens als we rouwen. Het is belangrijk dat wij gevoelens, gedachten en herinneringen kunnen delen in deze periode. Wij gunnen het dat onze omgeving nog een laatste groet kan brengen aan onze overledene, maar het geeft ons ook steun in het er zijn voor de nabestaanden. Juist in een periode als deze, waarin afscheid nemen centraal staat, willen mensen iets kunnen doen. De processen tijdens het afscheid nemen helpen ons bij de verwerking van het verlies, wij moeten namelijk de realiteit hiervan onder ogen zien. Door de maatregelen die genomen moeten worden in deze coronatijd moeten wij nog alerter zijn op de gevolgen van hetgeen verlies betekent voor de naaste omgeving.
Deze tijd vraagt ook iets van onze creativiteit, het is fijn dat wij families hiermee kunnen helpen. Wat zijn de mogelijkheden om toch een goed en volwaardig verwerkingsproces te realiseren?
De livestream is bijna niet meer weg te denken in deze tijd. Hoewel veel mensen niet fysiek aanwezig kunnen of mogen zijn, wordt er alles aan gedaan om samenhorigheid te creëren op het moment van het daadwerkelijke afscheid.
Kaarten worden opgehangen op de afscheidslocatie, mensen thuis steken een kaars aan en luisteren naar de gedeelde muzieklijsten. Na afloop wordt er op een afgesproken tijdstip een gezamenlijke toost uitgebracht.
Wij zijn trots op alle families, dat zij ieder afscheid tot iets unieks weten
te vormen. Dat zij op creatieve wijze de samenhorigheid weten te realiseren die hen helpt door het rouwproces heen te gaan.
Met deze creativiteit voor ogen wensen wij iedereen, juist nu kerst anders gevierd wordt dan de meeste jaren, een heel warm kerstfeest toe.