Dag en nacht bereikbaar op 033 - 202 22 92
uitvaartbegeleiding • stervensbegeleiding • rouwbegeleiding

De laatste reis

Blog: De laatste reis - Persoonlijk afscheid

Een lieve, dappere dame nam begin dit jaar contact op met Persoonlijk Afscheid om haar wensen rondom haar naderende einde te bespreken. Zij was ongeneeslijk ziek en had nagedacht over hoe haar afscheid eruit moest komen te zien. Het was een mooi gesprek waarin zij heel open was over haar reis door het leven, die niet altijd makkelijk was geweest. Zij was intens blij met haar huis en prachtige tuin waar zij dagelijks van genoot. Een duidelijke sprankeling in haar ogen verscheen wanneer zij sprak over haar zoons. Samen gingen zij op avontuur en maakten de mooiste reizen. Herinneringen verzamelen, zo noemde zij dat.
De meest recente bestemming was Lapland, waar zij betoverd raakte door het Noorderlicht.
Wat het extra bijzonder maakte was dat de partners van haar zoons er voor het eerst ook bij waren. Voor haar de bevestiging dat zij beiden goed terecht waren gekomen. Dat gaf haar rust en een goed gevoel.
Enkele maanden later belde haar zoon met het bericht dat hun lieve moeder was begonnen aan haar allerlaatste reis. Zij wisten niet dat hun moeder haar wensen al zo uitgebreid met ons had besproken en waren vastgelegd.
Voor hen een zegen dat zoveel beslissingen door haar uit handen waren genomen. Er komt zoveel op je af zodra je geconfronteerd wordt met het verlies van een dierbare. Nu was er meer tijd en ruimte om toe te geven aan alle gevoelens en het verdriet.
Op de dag van het afscheid maakten zij de genodigden deelgenoot van de herinneringen die zij hadden verzameld.
Samen dronken zij een borrel in haar favoriete restaurant. Een dag met een lach, veel tranen en uiteindelijk een goed gevoel over hoe zij met elkaar haar allerlaatste reis hadden afgesloten.